Gebeliğin 30. Haftası

Bebek artık ortalama olarak 1.250-1.350 grama ulaştı. Artık sol tarafınıza yatmanın zamanı geldi. Böylece organlarınızla kol ve ayaklarınıza kan akışını kolaylaştırmış olursunuz. Ayrıca uyku problemlerine de hazırlıklı olmanız gerek. Uyku problemlerinin yanı sıra kalp yanması da olası belirtilerdendir. Bunun temel nedeni büyüyen rahminizin bağırsak ve mideye uyguladığı baskı nedeni ile mide asitlerinin yemek borusuna ulaşması. Bu durumla başa çıkmak için size kısaca şunları tavsiye edebiliriz:
Karbonat, kafein ve asit içeren besinlerden uzak duralım.
Sık sık yiyerek her öğünde yediğiniz miktarı düşürelim.
Yemek yerken iyice çiğneyelim ve yatmadan önce yemekten kaçınalım.
Günde 8-10 bardak su içelim.
Yemek sonrası sakız çiğnerek hazmı kolaylaştıralım.
Çok kilo almaktan kaçınalım.
Eğilirken mutlaka dizlerimizi kıralım (Bunu hamile olmasanız bile yapmalısınız.)
Sizin rahatınızı garantileyecek yastıklar kullanalım.
Bu haftalarda ilk gebeliğini yaşayanların başına gelebilecek bir başka rahatsızlık da HELLP sendromu. Bu sendromun belirtileri, yorgunluk hissi, midenin sağ üst kısmında ağrı, kusma, baş ağrısı, şişkinlik (özellikle ellerde ve yüzde), diş eti kanaması ve yüksek kan basıncı. Hayat kalitenizi etkileyen bu gibi durumlarda doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.

30. Gebelik Haftasında BESLENME

Gebeliğin bu evresinde bitki çayları konusunda dikkatli olmanızı öneririz. Papatya, nane ve ve ahududu günde 1 bardağı geçmemek şartı ile içebileceğiniz bitki çaylarındandır. Ama bu konuda da uzmana danışmanız önerilir.

Gebeliğin 30. Haftasında BEBEĞİN GELİŞİMİ

Artık bebeğinizin hareketlerini mutlulukla ve rahatlıkla hissedebileceğiniz evredesiniz. Beyin gelişimi ve sinir hücrelerinin oluşumu artık başlamıştır.

0 yorum: